joonasviik.com

MISTÄ LÖYTÄÄ MOTIVAATIO SÄÄSTÄMISEEN?

Miksi säästäminen on vaikeaa?

Säästäminen voi olla vaikeaa lukemattomista syistä. Näitä syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Odottamattomat kulut
  • Rajoitetut tulot
  • Korkeat elinkustannukset
  • Vaikeus pysyä budjetissa
  • Taloustietämyksen puute
  • Heräteostokset
  • Muihin vertaaminen

Oikeastaan jokaiseen näistä voi itse vaikuttaa lukuunottamatta odottamattomat kulut. Odottamattomia kuluja voiva olla esimerkiksi auton korjaus, terveydentilasta koituvat kustannukset. Itseasiassa näihinkin voi vaikuttaa suoraan esimerkiksi autottomuudella. Epäsuoraan esimerkiksi terveydentilan heikkenemisen riskitekijöitä alentamalla, kuten terveellisillä elämäntavoilla. “Tarvitsen autoa työmatkoihin tai harrastuksiin”, “Ei ole varaa ostaa terveellistä ruokaa tai urheilla.”, ovat mielestäni kaikki omaan mieleen luotuja pakokeinoja todellisen ongelman korjaamisen välttämiseksi. Toki haja-asutusalueilla autoilu voi olla välttämätöntä, mutta onko välttämätöntä asua haja-asutusalueilla? Oletetaan, että säästämistä tukee muuttaminen kulkuyhteyksien päähän ja halu säästämiseen ylittää halun asua haja-asutusalueella niin eikö silloin kannata muuttaa hyvien kulkuyhteyksien päähän?

Toki ymmärrän, että on olemassa sairauksia ja muita syitä, jotka estää mahdollisuuden säästämiseen. Tämä on hirveän epäreilua, että jotkut sairastuvat tai saavat muita rajoitteita elämäänsä, mutta sen tosiasian kanssa on elettävä. Olen itsekin sairastunut vakavasti ja opin siitä, että voit itseasiassa vaikuttaa paljonkin siihen, kuinka paljon sairastuminen vaikuttaa sinuun.. Hyvällä tai pahalla..

Jos jotain oikeasti haluaa ja ajattelee pitkäjänteisesti, on valmis tekemään sen eteen työtä. Motivaatiota säästämiseen voi joutua etsimään pidemmältä, kuin kulutustuotteiden himoitseminen tai muihin ihmisiin vaikutuksen tekeminen.


Mistä löytää motivaatio säästämiseen?

Aseta tarkkoja tavoitteita säästämisen suhteen: On helpompaa luoda suuria tavoitteita ja pilkkoa ne pienemmiksi. Suuria tavoitteita voivat olla esimerkiksi taloudellinen riippumattomuus. Keskisuuri tavoite voisi olla ensiasunnon ostamiseen käytettävä käsiraha. Pienempiä tavoitteita voisi olla vuosittaiset lomat perheen kanssa. Tästä tuli mieleen, että luonkin itselleni tavoitteen kirjoittaa tekstin aiheesta “kuinka saavuttaa tavoitteita?”.

Seuraa kulutustasi: Rahan kulutuksen kirjaaminen ylös taulukkolaskentaohjelmaan on hyvä tapa seurata säästetyn rahan kasvua. Varsinkin, jos siitä tekee kuvaajan niin kuka ei haluisi kuvaajan kiihtyä raketin lailla taivaaseen? Voisi kuvitella, että tähän kuluu paljon aikaa. Voin sanoa omasta kokemuksesta, että esimerkiksi kuukauden välein päivitettävässä taulukossa kuluu aikaa noin 10 minuuttia. Pankkien omat ohjelmat kategorisoi ja laskee kuukausittaisen kulutuksen, joka on helppo siirtää suoraan taulukkolaskentaohjelmaan.

Automatisoi säästösi: Mikäli houkutuksesi kuluttaa on niin suuri, että rahat eivät pysy kauaa käyttötilillä. Määritä automaattiset siirrot säästötilillesi tehdäksesi säästämisestä tapa. Näin sinun ei tarvitse miettiä sitä ja rahat siirtyvät automaattisesti. Esimerkiksi Svea Ekonomi tarjoaa tällähetkellä 1.5 % koron säästötilille, joka tarjoaa jo hieman lisäarvoa säästöille. Toki rahan realituotto on edelleen negatiivinen (tammikuu 2023), mutta parempi sekin.

Säästä yhdessä ystävien kanssa: Säästötavoitteidesi jakaminen ystävien tai perheenjäsenten kanssa voi auttaa sinua pysymään tavoitteiden tiellä.

Palkitse itsesi: On tärkeää juhlia lyhyen ja keskipitkän aikavälin tavoitteita ja palkita itsesi kovasta työstäsi. Tämä voi auttaa sinua pysymään motivoituneena. Itse tykkään palkita esimerkiksi ulkomaanmatkoilla tai jollain “nice to have” tuotteilla, mutta voit esimerkiksi ylemmän vinkin ystävien kanssa tehdä jotain tavoitteiden suorittamisen kunniaksi.


Kahdeksan keinoa säästää enemmän

  1. Luo budjetti: Ensimmäinen askel rahan säästämiseen on ymmärtää, mihin rahasi menevät. Luo budjetti, jossa hahmotellaan tulot ja menot. Seuraa menojasi nähdäksesi, mitä voit leikata.
  2. Leikkaa tarpeettomia kuluja: Etsi alueita, joilla voit vähentää kulutustasi, kuten käyttämättömien tilausten tai jäsenyyksien peruuttaminen, ulkona syöminen tai hyödynnä alennusmyyntejä. Paras keino välttää heräteostoksia on miettimällä aina tietoisesti
  3. Vältä heräteostoksia: Paras keino välttää heräteostoksia on miettiä aina tietoisesti kahteen kertaan ennen ostopäätöksen tekemistä mielellään eri päivinä. Monet talouden epätasapainoon johtavat ongelmat syntyvät heräteostoksista.
  4. Säästä kotitalouskuluissa: Voit säästää rahaa kotitalouskuluissa vähentämällä energiankäyttöäsi, kilpailuttamalla sähkösopimuksen, puhelinliittymän tai pankkilainat.
  5. Säästä liikenteessä: Voit säästää rahaa järjestämällä kimppakyytejä tai käyttämällä julkista liikennettä. Lisäksi kävelemisen tai pyöräilemisen maksimointi voi auttaa säästämään.
  6. Säästä viihteestä: Sen sijaan, että maksaisit kalliista viihteestä, etsi ilmaisia tai edullisia vaihtoehtoja, kuten kirjastossa käymistä, elokuvailtaa kotona.
  7. Säästä elintarvikkeissa: Voit säästää rahaa päivittäistavaroissa suunnittelemalla ateriat etukäteen, tekemällä ostoslistan, ostamalla säilyviä tuotteita varastoon alennusmyynnistä tai pakastamalla.
  8. Säästä velassa: Kun maksat velkaa mahdollisimman nopeasti, voit säästää rahaa korkokuluissa. Harkitse velkasi vakauttamista tai neuvottelemista alhaisemmista koroista.

Viisi hyötyä säästämisestä

  1. Hätätilanteet: Odottamattomia kuluja, kuten auton korjaus- tai hoitolasku, voi syntyä milloin tahansa. Rahan säästäminen voi auttaa sinua käsittelemään näitä tilanteita ilman velkaa.
  2. Tulevaisuuden tavoitteet: Halusitpa sitten ostaa talon, perustaa yrityksen tai jäädä eläkkeelle varhain. Kaikkien näiden tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan jonkinlainen puskuri. Mikäli talous ei ole ylijäämäinen nämä mahdollisuudet ovat hyvin vaikeita toteuttaa.
  3. Taloudellinen turvallisuus: Rahapuskurin rakentaminen voi tarjota taloudellisen turvan tunteen ja antaa sinulle mielenrauhan.
  4. Joustavuus: Säästöt voivat antaa sinulle enemmän joustavuutta urallasi ja henkilökohtaisessa elämässäsi. Jos sinulla on esimerkiksi mahdollisuus tehdä huonommin palkattua työtä, josta olet intohimoinen, säästäminen voi auttaa sinua saamaan toimeentuloa samalla kun jatkat intohimoasi.
  5. Vähemmän stressiä: Rahasta huolehtiminen voi olla suuri stressin lähde. Säästämällä rahaa voit vähentää tätä stressiä ja sinulla on yksi huolenaihe vähemmän.

Huomaan tätä kirjoitusta tehdessäni, että jokaisesta eri keinosta voisi luoda oman kirjoituksen, koska on hyvin vaikea kertoa lyhyesti ja samalla informatiivisesti esimerkiksi, että “Leikkaa tarpeettomia kuluja”. Mikäli haluaisit, että kirjottaisin syvällisemmin jostain tietystä tämän kirjoituksen aiheesta niin laita viestiä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *